<<<
- ‘Samen theedrinken: juf Nienke haakt in op wat de gastvrouw doet en gaat in haar rol van visite in gesprek met de gastvrouw’
>>>
- ‘Juf Tessa komt met haar zieke kat bij de dierenartsen: als baasje van de kat voert ze een gesprekje met ze over wat er met de kat aan de hand kan zijn, wat ze denken dat er nu moet gebeuren, en dat ze dat best spannend vindt’
>>>
- ‘Juf Nienke is patiënt bij de tandarts: in die rol gaat ze mee in het spel en praat ze met de tandarts over haar behandeling’
Taaldenkgesprekken met jonge kinderen
Verkennen, verbinden, verrijken. Taalontwikkeling en denkvermogen stimuleren door jonge leerlingen op taalgebied uit te dagen tijdens spel.
Taal in spel
Jonge kinderen leren door te ervaren en te doen. Daarom is spel een belangrijke motor van ontwikkeling voor peuters en kleuters. In spel zijn kinderen actief bezig en sterk betrokken bij wat ze doen. Door aan te sluiten bij het spel kun je als professional kinderen uitdagen om hun spel te verdiepen en te verrijken. Al spelend en pratend worden kinderen vindingrijker en groeit de taalvaardigheid en het denkvermogen.
Taaldenkgesprekken met jonge kinderen
De gesprekken waarin kinderen actief meedoen, meedenken en meepraten, noemen we taaldenkgesprekken. Deze gesprekken kun je in allerlei activiteiten realiseren, zowel in spel als bij het uitdelen van het fruit of het aantrekken van de jassen. Jonge kinderen laten vaak in hun handelingen zien wat ze bedoelen. Vervolgens komt daar taal bij. Een taaldenkgesprek biedt kinderen de ruimte om eigen bedoelingen en ideeën te uiten en onder woorden te brengen. Dat zet hun taalleermechanisme in gang.
Dat werkt zo: door te willen verwoorden wat ze denken, merken kinderen wat ze nog niet weten van de taal. Ze zijn dan extra gevoelig voor de taal die ze om zich heen horen in het gesprek en voegen die toe aan hun kennis. Kinderen zijn sterk betrokken in hun spel, ze doen dus actief mee. Daardoor kunnen professionals als speelmaatje kansen benutten om actief meedenken en meepraten uit te lokken. Zo kunnen professionals taaldenkgesprekken verweven in spel.
Verkennen, verbinden en verrijken
Begeleiden van spel vraagt om eerst goed te kijken en te luisteren naar kinderen. Je verkent wat de kinderen spelen, waarin ze geïnteresseerd zijn, wat ze zeggen en waarnaar hun interesse uitgaat. Pas als je het spel goed in beeld hebt, kun je bij het spel aansluiten. Dit kun je doen door spelhandelingen van de kinderen over te nemen, acties te verwoorden of door in te gaan op de spelideeën van de kinderen. Verrijken van het spel doe je door kinderen uit te dagen om hun bedoelingen duidelijk te maken. Door nieuwsgierig te zijn naar het spelverhaal dat een kind in zijn hoofd heeft, geef je een kind de ruimte zijn spelideeën te vertellen. Het kind is de expert en jij bent de niet-weter.
Ook kun je het spel verrijken door kleine, dagelijkse problemen te benadrukken en de kinderen te laten meedenken over oplossingen. Zo daag je ze uit om te redeneren, te vergelijken, te verklaren of te voorspellen. Bijvoorbeeld: Waarom past mijn jas niet meer? Hoe kunnen we de appel eerlijk verdelen? Wat moeten we doen om niet nat te worden in de regen?
Meer lezen over taaldenkgesprekken met jonge kinderen:
Contactpersoon jonge kind: Marieke Tjallema
Van een korte vraag tot uitgebreide begeleiding. Van een workshop tot studiedag(deel) of verdiepende cursus. Aan de slag met taaldenkgesprekken met jonge kinderen?