Taaldenkgesprekken bij Burgerschap en zaakvakken

Taaldenkgesprekken bij burgerschap en zaakvakken
Taaldenkgesprekken zijn een krachtig middel om te leren. Ze stellen leerlingen in staat om kennis en inzichten op te doen en daar de bijbehorende taal voor te leren. Door taaldenkgesprekken te voeren bij andere vakken snijdt het mes aan twee kanten. Je creëert een betekenisvolle, stimulerende context voor het ontwikkelen van taalvaardigheid. Tegelijkertijd doen leerlingen vakkennis op en vergroten zij hun kennis van de wereld. Ze verkennen tijdens de gesprekken concepten en inzichten en redeneren daarover met elkaar op een manier die past bij het betreffende vak met de bijbehorende vaktaal.

Door het voeren van taaldenkgesprekken groeien leerlingen vanuit hun Dagelijkse Algemene Taalvaardigheid (DAT) in hun Cognitief Academische Taalvaardigheid (CAT). CAT is abstracter, zonder concrete context en cognitief complexer. Deze gesprekken gaan over abstractere onderwerpen, gekoppeld aan kennis over de wereld. Leerlingen hebben CAT nodig om deel te nemen aan gesprekken over vakinhouden tijdens zaakvaklessen en bij burgerschap.

Taaldenkgesprekken zijn bij uitstek geschikt om in te zetten bij burgerschap. Zo kan de kwestie die centraal staat gaan over een burgerschapsthema, zoals diversiteit. Leerlingen leren na te denken en te redeneren over wat verschillen tussen mensen betekenen voor hun eigen handelen en voor de maatschappij als geheel. De interactievaardigheden die ze leren tijdens de gesprekken vergroten hun sociale en maatschappelijke competenties. Door regelmatig taaldenkgesprekken te voeren, creëer je een schoolcultuur waarin leerlingen leren naar andere opvattingen te luisteren, door te vragen en elkaar op een respectvolle, maar kritische manier te bevragen.

Krachtige kwesties in de vakken

Aardrijkskunde
De aarde warmt op. Ook in Nederland wordt de gemiddelde temperatuur hoger. Wat betekent dit voor de toekomst van Nederland?

Natuur & Techniek
Technologie gaat zo snel. Als je ziet wat we nu allemaal kunnen in vergelijking met honderd jaar geleden! Denk bijvoorbeeld aan hoe we nu kunnen reizen en communiceren met elkaar. Hebben we eigenlijk nog wel grip op alle technologische ontwikkelingen?

Geschiedenis
Hoe zouden de Egyptenaren de piramides hebben kunnen bouwen?

Burgerschap
Iedereen heeft talent!

Didactisch model
Het didactisch model ‘Taaldenkgesprekken in de zaakvakken’ ondersteunt leraren bij het voeren van taaldenkgesprekken tijdens zaakvaklessen. Je leest over het model in Taaldenkgesprekken en Wereldoriëntatie.

Meer weten over Taaldenkgesprekken in de vakken?

Contactpersoon burgerschap en zaakvakken: Anne-Christien Tammes

Van een korte vraag tot uitgebreide begeleiding. Van een workshop tot studiedag(deel) of verdiepende cursus. Op school aan de slag met taaldenkgesprekken in de vakken?

Neem contact op