Nieuwkomers en NT2

Taaldenkgesprekken en NT2/nieuwkomers
Kinderen wíllen communiceren. Vanuit deze behoefte leren kinderen al doende hun moedertaal en zo kunnen ze nu ook een nieuwe taal leren. Een taaldenkgesprek biedt hiervoor allerlei kansen: leerkracht en leerlingen denken en praten samen, de leerkracht levert rijk taalaanbod én de leerlingen worden uitgedaagd om zelf taal te produceren. We weten uit onderzoek dat precies dit nodig is om een (tweede) taal te leren. Iedere leerling doet mee met de taalmiddelen die hij op dat moment heeft.

Communicatie centraal
In een taaldenkgesprek gaat het niet om een goed of fout antwoord. Het gaat zelfs niet om correcte taal of taalfouten. Centraal staat wat de leerlingen bedoelen. Niet of ze het al in correct Nederlands kunnen zeggen. Door het uitdagende gespreksonderwerp zijn leerlingen zo gemotiveerd dat ze hun uiterste best doen om hun bedoelingen te verwoorden. Ook al kost dat in het Nederlands nog moeite.

Leerlingen kunnen al met een paar woorden duidelijk maken wat ze bedoelen. Ze zetten alles wat ze al weten van het Nederlands in en vullen dat aan: met handelingen, gebaren, plaatjes, Engels of hun eigen taal. Allemaal hulpmiddelen om hun bedoeling over te brengen! De leerkracht helpt om die bedoeling zo duidelijk mogelijk te verwoorden. En al doende… worden leerlingen taalvaardiger in het Nederlands.

Meer weten over taaldenkgesprekken en NT2-ontwikkeling?

Contactpersoon taaldenkgesprekken & NT2: Hanna Kuijs

Van een korte vraag tot uitgebreide begeleiding. Van een workshop tot studiedag(deel) of verdiepende cursus. Op school aan de slag met taaldenkgesprekken met NT2-leerlingen?

Neem contact op